Brandsäkerhet

Vi hjälper er att skapa en trygg arbetsplats!

Att tänka på i juletider

På Corem arbetar vi systematiskt och aktivt med vårt brandskydd för att skapa en trygg och säker vardag för våra hyresgäster. Utbildad personal, systematiska brandskyddskontroller och förmågan att agera vid brand är en del i ett framgångsrikt brandskyddsarbete. Det gäller Corem som fastighetsägare och alla företag som är våra hyresgäster.

Nu är vi mitt inne i julmånaden och många av oss ser fram emot en jul med nära och kära på plats. Vid första advent pyntar vi även våra kontor lite extra med ljus, och i fikarummet serveras det lussekatter och pepparkakor. Tyvärr är också december den månad där bränder ökar dramatiskt och statistiskt så sker de flesta incidenter runt tredje advent. Här kommer några tips till er för att för att undvika incidenter under julmånaden:

  1. Elektriska ljusstakar
    Det är inte ovanligt att bränder startar i elljusstakar, de är ofta tända dygnet runt och utan tillsyn. Undersök sladdarna så de inte är glappa och när de släcks, använd strömbrytaren istället för att skruva på en lampa.
  2. Levande ljus
    Levande ljus är fint men är den största orsaken till bränder under julen. Skapa regler för hur ljusen ska användas på kontoret. En bra regel är att den som tänder ljuset även ska släcka ljuset. Tänd aldrig ljus i utrymmen där de står utan uppsikt, exempelvis i konferensrum eller på toaletter. Överväg att använda batteridrivna ljus.
  3. Ljusstakar
    Använd inte brännbar dekoration som exempelvis mossa i ljusstaken. Se till att ljusstaken är av keramik eller metall och dekorera med sådant som inte kan brinna.
  4. Värmeljus
    Använd ljus av bra kvalitet och se till att de står i ljushållare avsedda för värmeljus. Står de tillsammans och för tätt på exempelvis en tallrik kan det bli för hett och med en brand som följd.
  5. Skarvsladdar
    Använd bara godkända skarvsladdar och aldrig mer än en skarvsladd för att undvika överhettning.
  6. Hjärtstartare
    Även om det inte är en brandrisk så är det viktigt att veta var det finns en hjärtstartare om någon i er närhet råkar ut för ett hjärtstopp. Sök på www.hjartstartarregistret.se för att lokalisera den närmaste hjärtstararen.

 

Om det trots allt inträffar en incident på kontoret var då förberedda för att snabbt kunna hantera och släcka en brand:

  • Brandsläckare
    Orientera dig så du vet var närmaste brandsläckare finns för att kunna göra en snabb insats.
  • Brandfilt
    En brandfilt är väldigt effektiv för att släcka mindre bränder. Se till att du vet var brandfilten finns och om ni ännu inte har en sådan, skaffa en.
  • Tala om brandsäkerheten på en fikarast under början av december. Se till att alla vet var släckutrustningen och nödutgångarna från ert kontor finns.
  • Skriv gärna ut den här informationen och sätt upp den på en plats där alla på arbetsplatsen kan ta del av informationen.